18 Eylül 2018 Salı

Tarla kiraz kuşu

Özellikleri :

Tarla kiraz kuşu , 16-19 cm uzunluğunda , dişi ve erkekleri benzer renktedir. Bu kuş türünün alt tarafı beyaz ve üst tarafı gri-kahve çizgilidir. Bu türün erkek kuşları dişi kuşlardan % 20 civardı daha büyüktür bu sayede de hangi kuşun erkek olduğunu renginden anlamasanız da boyutundan rahatça anlayabilirsiniz. Tarla kiraz kuşunun diğer adları ekin yelvesi ve tarla çintesi olarak da bilinir.



Üreme :

Güçlü erkekler çiftleşme zamanı üç eşe kadar çıkabilirken kendi bölgelerini de savunur. Nüfusun cinsiyet oranı 1'e 1 olduğu için bazı erkekler eşsiz olduğu kolaylıkla anlaşılır. Bu kuş türünün erkekleri eşlerine çok az yardım yapar sadece yavruları yarı büyümelerine kadar besler ve yuvayı terk eder. Bu türün dişilerinin ise yuva yapımında ve yavrularını bakmakta tam zamanlar görev alır. Dişi kuşlar yuvalarını yaparken otlarla oluşmuş yuvasının kenarlarını ince otlarla yada kıllarla çevirir ve genelde yere yaparlar. Bir defada kuluçkadan çıkan civciv sayısı genelde 3-6 arasında değişir.



Yaşam alanı :

Tarla kiraz kuşu ağaçlarla kaplı açık alanlarda, tarlalarda ve yabani otlarla kaplı tarlalarda bulunur. Günümüzde ekin alanlarının yok olması sebebiyle türünün sayısı gittikçe azalmıştır. 



Dağılımı:

Genellikler yerleşiktirler, fakat Orta Avrupa ve Asya'nın soğuk mevsimlerinde bazıları güneye doğru göç ederler.
Sayfalar arasında geçiş yapmak için klavyeden yön tuşlarını (⇦ ⇨) kullanabilirsiniz.