31 Mayıs 2013 Cuma

Bayağı çütre


Özellikleri:
Bu kuşun yavruları ve dişileri daha çok zeytin renginde olurlar. Bayağı çütre 16 cm uzunluğunda olup 20 gram ağırlığındadır. Erkek kuşların göğüs ve kafaları kızıl renktir. Gözleri siyah renkte olup karın kısımları beyazdır.



Yaşam alanı:
Avrupa bölgesinde çalılık, sulak kır ve parklarda yaşarlar. Kış aylarında ise Türkiye’de görülürler.

30 Mayıs 2013 Perşembe

Küçük Alamecek


Özellikleri:
Uzun kanatlı ve küçük bir kuştur. Büyük kısa başı ve kalın bir gagası vardır. Yaz mevsiminde erkeleri kırmızı gagaya, gri boyun ve başı soluk kahverenkli üst kısımları vardır. Kıç ve kuyruk pembe renklidir. Genç kuşları ve dişileri ise bu tonların biraz solmuş renginde görülür.




Dağılımı:
Orta Asya ve Orta Doğu’da bulunurlar. Bu kuş türü bazen yerleşik olarak yaşar bazen ise göçebe yaşarlar.


29 Mayıs 2013 Çarşamba

Doğu Alameceği


Özellikleri:
Kısa ve büyük bir başı, ve kalın sarı-gri bir gagası vardır. Küçük uzun kuyruklu bir kuş türüdür. Erkekler, alt kısımları ve üst kısımlarında pembe tüyler vardır. Geniş, pembe ve beyaz alanlar kuşun kanat bölgesinde görülür.




Dağılımı:
Türkiye’nin doğusundan Kafkasya’ya kadar olan alanda bulunurlar. Moğolistan’dan Çin’e kadar uzanan bölgelerde de yaşarlar.

28 Mayıs 2013 Salı

Alamecek Kuşu


Özelikleri:
Kanat açıklığı 33 cm’dir. Sırtı kahverengi. Her iki kanattı pembe çizgilidir, karnı soluk sarıdır.



Yaşam alanı:
Dağlık ve kırsal alanlarda yaşar .Tohum la beslenir ve tarım alanların da oldukça rastlanır. Dişi kuş yuvasına 5-6 mavi çizgili yumurta yumurtlar. 

27 Mayıs 2013 Pazartesi

Bayağı Çaprazgaga


Özellikleri:
Gagasının iki ucu çapraz şeklini andırır ve bu ismini de bundan alır.16-18 cm uzunluğunda olup 40 gram ağırlığındadır. Erkekleri sarı, dişileri gri yeşildir. Gurup olarak uçmayı tercih eden bu kuşlar. Ötüşü ‘’gib gib’’diye tarif edilir.




Yaşam alanı:
Bahçelerde ve parklarda bulunur. Asya’da ,Kuzey ve Orta Avrupa’da ve son olarakta Kuzey Amerika’da yaygındır.

26 Mayıs 2013 Pazar

Boz Alamecek


Özellikleri:
Kalın siyah bir gagası var. Beyaz ve siyah tüyleri ve ker kanadının üzerinde de pembemsi çizgi vardır. Kuşun kanadı ortalama 27 cm’dir. Erkekleri dişilerden daha koyu renktedir.



Dağılımı:
Suyun bulunduğu alanlarda bulunduğu gibi dağlarda da bulunabilir. Köy yerleşimine genellikle yakındır. Beslenmek için meyve bahçeleri genel tercihidir. Kalabalık sürüler halinde dolaşır.


25 Mayıs 2013 Cumartesi

Alp İsketesi


Özellikleri:
Küçük bir kuş türüdür. Bu, kuşa Alp’lerden Avrupa’ya kadar olan dağlık bölgelerde bulunur. Üreme zamanı ise Kara orman yerlerinde bulunur.
Ardasında siyah çizgileri vardır.12 Cm boyundadır. Parlak sarı başları göze çarpan bir diğer özellikleridir.




Ötüşü:
Genel olarak tii-ii şeklinde öterler.



24 Mayıs 2013 Cuma

Kuzey Keten Kuşu


Özellikleri:
Ağırlıkları 13-17 gramdır. Kuzey keten kuşu 12-14 cm uzunluğunda olup 13-19 cm kanat genişliği vardır. Bu kuşun üst kısmı kahverengi çizgili ve gridir, karın kısmı ise beyaz renkte olup kafasının üstü kırmızıdır. Dişilerin ve yavru kuşların, erkek kuşta olduğu gibi pembe renkli göğsü yoktur.




Dağılımları:
Kuzey keten kuşu Avrupa’da İskandinavya, İzlanda, İskoç'ya, Alp dağları ve İrlanda’da görülür. 




23 Mayıs 2013 Perşembe

Sarı Gagalı Keten Kuşu


Özellikleri:
Tüm vücudunu saran uzun siyah pembe bir butu ile sarımsı kahverengi bir tüyleri vardır. Genç kuşlarında kuyruğu ve kanatlarındaki beyaz paneller göz önünde bulunur. Yazın sarı ve kışın gri renkte olup koni biçiminde gagası vardır.





Beslenme ve üreme:
Bir çift özellikle çalılıkta yuvasını inşa eder. Ağaçsız kır alanları beslenme yerleridir.4-7 arasında yumurtlarlar. Temel besinleri tohumdur.



Dağılımı:
Bu kuş Asya ve Avrupa’da bulunur.


22 Mayıs 2013 Çarşamba

Keten Kuşu


Özellikleri:
Erkeğin sırt kısmı kızılımsı kahverengidir, üreme mevsiminde ise göğsü ve tepesi parlak kızıldır. Dişinin tüyleri ise kahverengi üstüne koyu kahverengi çizgilidir. Genel olarak kuyruğu uzundur.13-15 cm uzunluğundadır. Çalılık bölgelerde yaşamayı severler. Bu kuş kış mevsiminde diğer sürülerin arasına karışarak yem ararlar . Çalılıklara yaptıkları yuvalarda genellikle 3-6 yumurta bırakırlar.






Ötüşü ve dağılışı:
Erkek çok tatlı bir ötüşü vardır. Türkiye'nin neredeyse her yerinde görülür.


21 Mayıs 2013 Salı

Kara Başlı İskete


Özellikleri:
Koyu renkli kanadındaki sarı yada sarımtırak beyaz motiflerden ve kuyruk kenarlarının sarı kök bölümünden anlaşılır. 11-13 cm arasında boylarında, kısa çatal kuyruk ve ufak kafalıdır. Eylül ayından sonra erkeğin gaga altı siyah tüyleri ise soluk gridir. Genç kara başlı isketelerin kafası oldukça soluk tonlarla sırtı boz ve zıhlı olurlar.





Yaşama ve beslenme:
İğne yapraklı ladin ormanlarında yaşarlar. Beslenmek için huş ağacı ve kızılağaçların dallarına konarak tohum ve kediciklerini yer. Bu yüzden çoğu zaman keten kuş gurubuyla gözlenir. Yarı göçmen bir kuştur kışı Orta ve Güney Avrupa’da yaşarlar. Kışın oldukça büyük sürüler halinde dolaşırlar. Çok aktif bir kuştur ve yuvalama zamanında bile sürekli yer değiştirir. Yuvasını ladinlerin yüksek dallarına yapar.





20 Mayıs 2013 Pazartesi

Saka Kuşu


Özellikleri:
Gözün gerisindeki yanları beyaz, boyun ve tepe yanları siyahtır. Erişkinliğe ulaştığında gaga dibinden arka ucuna uzanan kırmızılığı göz ile gaga arasındaki esmer bant ayırır. Tepe ve boyun yanları siyah gözün gerisindeki yanlar ise beyazdır. Kanatların ortasına boyunca, gövdeye doğru sarı renkli bir şerit uzanır. Kuyruksokumu beyaz, sırt kahverengi, kanatların beyaz lekeli ve arka kenarları dışında kalan öbür yerleri siyahımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında beyaz lekeler vardır. Geçlerde kuyruk ve kanat tüyleri yetişkinlerdeki gibidir. Diğer bölümleri ise kahverengi gri ve koyu çizgilidir. Uzunluğu 11-13 cm civarındadır.






Yaşam şekli:
Güzel öten bu kuşlar genellikle devedikeni tohumuyla beslenir. Ağaç yerlerinde ve orman kenarlarında ürerler. Parklarda ve meyve bahçelerinde sıkça rastlanır. Dişileri 4-6 arasında yumurta yumurtlar.






Dağılımı:
Coğrafi dağılımı Asya’nın batısı Avrupa ve kuzey Afrika’yı kapsamaktadır. Türkiye’de ise neredeyse yaz kış her yerde görülebilir.





19 Mayıs 2013 Pazar

Florya Kuşu


Özellikleri:
Gagası kalın ve koni şeklindedir. 14 cm uzunluğunda olup erkekleri dişilerden iri ve renkleri daha göz alıcıdır. Genç ve dişi kuşların rengi daha soluktur ve kahverengimsidir. Ötüşleri de oldukça iyi ve cıvıltılıdır.

Üremesi:
Çalılıklara ve ağaç dallarına yuva yaparlar, 3-7 arası yumurta bırakırlar. Üreme mevsimi dışında diğer kuşlarla gurup oluştururlar.

Dağılımı:
Palearktik bölgelerde daha çok rastlanan bu fluryalar. Anadolu’nun doğu bölgesi dışındaki tüm yerlerde üreye bilirler. Kışın göç sırasında her yerde rastlana bilirler. Bu kuş Avrupa, güney batı Asya’da ve kuzey Afrika’da yaygınca görülür.




18 Mayıs 2013 Cumartesi

Dağ İspinozu


Özellikleri:
Kanatları beyaz ve turuncu çizgili olup karnı beyaz ve göğsü turuncumsu dur  Kuyruk tüyleri beyaz olup soluk butludur. Erkekleri dişi kuşlardan farklı olarak sırt ve baş kısmı koyu siyahımsı dır. Dişilerde ise bu bölümler soluk gridir.


Bayağı İspinoz Kuşu



Özellikleri:

Erkeğinde gaga üstü siyah, boyun tepesi ve ense mavimsi bozdur. Kuyruklarının kenar tüyleri beyaz, sırtı pas renginde, kanatları siyah ve beyaz çizgili, kuyruk sokumu yeşil, kahverengimsi boz renkli, Dişileri ve yavruları daha soluk uzunlukları yaklaşık 15 cm olarak ayırt edici bir özelliklere sahipler.



Çoğunlukla ağaç çatallarına özenle kurdukları yosunla gizlemişlerdir. Şakrak ve yüksek ötüşleriyle bilinen bu kuşlar ormanlarda, parkta ve bahçelerde yaşarlar.

Yaşama tarzı :

Türkiye’de çok rastlanan bu kuş türü yerli kuşlarımız arasındadır. Avrupa’da fazla görülen kuşlardan biri olmuştur. Asya’nın orta kesimlerine ve Afrika’nın kuzey kesimlerine kadar yayılmış bir türdür.

17 Mayıs 2013 Cuma

Kuşlar Hakkında Kısa Bir Bilgi


Kuş nedir sorusuna verilecek en iyi yanıt yumurtayla üreyen  iki ayaklı sıcakkanlı ve omurgalı hayvanlardır.

Neredeyse 12.000 civarında olan kuş türleri tetrapod omurgalıların en kalabalık ailesidir. Dünyadaki kutup bölgeleri hariç her yerde yaşama ya uyum sağlamışlardır ve tüm ekosistemde yaşarlar. Boyutları 5 cm ile 2,7m' arasında değişirler , en küçüğü arı kuşu olup en büyüğü deve kuşudur. Eskiden keşfedilen fosillere göre kuşlar , neredeyse 150-200 milyon yıl önce , soyları dinozorlardan gelmektedir. Bilim dünyasında bulunan en eski kuş fosili :




Kuşlar, hayvanlara göre canlı alemlerinden farklı özelliklere sahiptir. İlk sabit özellikleri olarak, tüm kuş familyasında tüylerle kaplıdır. İkinci belirgin özellikleri  sabit sıcaklıklı canlılar olmalarıdır. Hayvanlardan bir diğer farkı ile ön üyeleri kanatlara dönmüştür ve arkadaki intertarsal eklem oluşturacak şekilde yapılanmıştır. Bronşların yerinde bulunduğu yerden çok iyi ses kuluları oluşmuştur. Yumurtlamada çok sert kabuklu yumurtalar yumurtlarlar ve bu yumurtalarına kuluçka adı verilen yumurtanın sıcaklığını korumak için üstüne otururlar. Embriyo döneminde amniyon zari ve yumurta kabuğuyla çevrilidir. Kuşlar gelişmiş ve karmaşık dolaşım sitemleri bulunmaktadır. 













Sayfalar arasında geçiş yapmak için klavyeden yön tuşlarını (⇦ ⇨) kullanabilirsiniz.